Click Fraud Dolandırıcılığını Ortadan Kaldırmanın 4 Güçlü Yolu

Click Fraud Dolandırıcılığını Ortadan Kaldırmanın 4 Güçlü Yolu

Ücretli aramayı araştırıp keşfetmemeyi tartışan reklamverenlerle konuştuğumda, en büyük tereddüt kaynaklarından biri Click Fraud dolandırıcılığıdır. Paranoya gibi gelebilir, ancak aslında birçok PPC uygulayıcısı için çok geçerli bir endişe. 

Bununla birlikte, Click Fraud’dan korkmak, PPC’den tamamen kaçınmak için bir neden değildir. Bu fenomenin farkında olduğunuz, hesabınızı dikkatli takip ettiğiniz ve kendinizi korumak için proaktif önlemler aldığınız sürece, iyi durumda olacaksınız!

Click Fraud nedir
Click Fraud nedir

Click Fraud (Tıklama Dolandırıcılığı) nedir?

Click Fraud, Türkçe Tıklama Dolandırıcılığı anlamına gelir. Click Fraud, bir tıklama başına ödeme reklamına yapılan tıklama sayısını yanlışlıkla şişirmeye yönelik bir siyah şapka tekniğidir. Tıklama sahtekarlığı genellikle iki teşvikten biri tarafından yönlendirilir:

  • Reklamverenler, maliyetlerini artırarak ve bütçe sınırlarını günün erken saatlerinde karşılayarak rakiplerini sabote etmeye çalışıyor,
  • Reklam yayıncıları, kendileri için daha fazla gelir elde etmek için kendi sitelerinde görüntülenen reklamlara tıklıyor.

Arama Motorları Bu Konuda Ne Yapıyor?

Yıllardır, arama motorları Click Fraud dolandırıcılığı belirlemek ve durdurmak için fazladan yol kat etmedikleri için çok fazla eleştiri alıyor. Bu şüphe yersiz değildir. Bir tıklamanın kötü amaçlı olup olmadığına bakılmaksızın, arama motorunun onu görüntülemesi için ödeme oluşturduğunu unutmayın. Bu nedenle, itibarlarını korumak (ve yorgun reklamcıların zihinlerini dinlendirmek için), tüm büyük reklam platformları, tıklama sahtekarlığını üstlenmek için kendi görev güçlerini belirledi.

Google Click Fraud ile Nasıl Mücadele Ediyor?

Google, bugüne kadarki en sağlam tıklama karşıtı dolandırıcılık programını oluşturmuştur. Tespit sistemleri, otomatik filtrelerle başlayan üç yönlü bir yaklaşım kullanır. Gelişmiş algoritmalar, geçersiz tıklamaları gerçek zamanlı olarak, reklamverenlerden ücret alınmadan önce algılar ve filtreler. Tüm sahte tıklamaları yakalamak için bu filtrelere güvenilemeyeceğinden, Google’ın Reklam Trafiği Kalite Ekibi ayrıca manuel, çevrimdışı analiz yapar ve geçersiz olduğunu düşündüğü tüm tıklamaları reklamverenlerden ücret almadan önce kaldırır. Bu proaktif önlemlerin yanı sıra Google, reklamverenlerin şüpheli etkinlik raporlarına dayalı olarak da soruşturmalar başlatır. Kötü amaçlı tıklamalar algılandığında, bunlar “geçersiz” olarak etiketlenir ve hesaba kredi verilir.

Hesabınızdaki Tıklama Sahtekarlığını Nasıl Tespit Edebilirsiniz?
Hesabınızdaki Tıklama Sahtekarlığını Nasıl Tespit Edebilirsiniz?

Hesabınızdaki Tıklama Sahtekarlığını Nasıl Tespit Edebilirsiniz?

Artık tıklama sahtekarlığının ayrıntılarını bildiğinize göre, muhtemelen SİZİN hesabınızda kötü amaçlı tıklamalar olup olmadığını merak ediyorsunuzdur. Tam bir paranoya krizine girmeden önce, Click Fraud kurbanı olup olmadığınızı belirlemek için yapabileceğiniz bir TON işlem olduğuna dair sizi temin ederim! Tıklama sahtekarlığını izlemek için ayırabileceğiniz zamana ve kaynaklara bağlı olarak, soruna iki yoldan biriyle yaklaşabilirsiniz: manuel analiz veya otomatik bir çözüm yoluyla.

Click Fraud’u Kendiniz Tespit Etmek İstiyorsanız

Click Fraud sahtekarlığını kendiniz tespit etmek istiyorsanız, bunu nasıl yapılacağına dair iki tavsiyem var:

İlk olarak, dahili raporlamaya ihtiyacınız olacak. Genel olarak, Click Fraud olup olmadığına bakılmaksızın, bir şekilde dahili raporlamaya sahip olmak her zaman iyidir, çünkü Google size yalnızca bir tıklamanın potansiyel müşteri olup olmadığını söyleyebilir. Dahili raporlama, bu olası satışın bir satış olup olmadığını size söyleyecektir. Bu bilgileri bilmek, teklifinizi satışla sonuçlanma olasılığı daha yüksek olan terimleri tercih edecek şekilde ayarlamanıza yardımcı olabilir.

Dahili raporlamanızla Click Fraud dolandırıcılığını izlemek için, topladığınızdan emin olmak isteyeceğiniz birkaç bilgi vardır:

  • IP adresi
  • tıklama zamanı
  • eylem zamanı
  • kullanıcı aracısı

Bunları iyi tespit etmek lazım. Bu dolandırıcılığı yapan ip adresini belirledikten sonra reklamları o IP adresine veya adreslerine engelleyebilirsiniz. Hedef kitleyi değiştirip belli illeri reklama dahil etmeyebilirsiniz. Bir süre reklamları durdurup sosyal medya reklamlarına dönebilirsiniz. Bunu engellemenin yolu caydırmak. Google her ne kadar bununla mücadele ettiğini söylese de yetersiz kalıyor maalesef!

IP adresinin gerekliliği oldukça açıklayıcıdır, ancak neden diğer üçüne ihtiyacınız var? Tıklama zamanı ve eylem zamanı birlikte kullanılmalıdır, çünkü bir reklama tıklayarak sitenize gelen, ancak dönüşüm yapmayan veya nadiren dönüşüm yapan IP adreslerini görmek istersiniz. 

Tıklama zamanı, birinin bir reklamı tıkladıktan sonra sitenize geldiği zamandır. 

Eylem zamanı, o kişinin sitenizde bir eylemi tamamladığı zamandır. 

Bir grup tıklama zamanı olan ancak eylem zamanı olmayan bir IP adresi görüyorsanız, bu muhtemelen Click Fraud sahtekarlığıdır. 

Son olarak, kullanıcı aracısı, belirli bir IP’deki birinin aynı kişi olup olmadığını belirlemek için gerçekten yararlıdır. Sitenize erişmek için kullanılan cihazın bilgisayar veya cihaz türü, internet tarayıcısı, yazılımı ve daha fazlası gibi tüm özelliklerini not alır.

Potansiyel olarak sahte bir IP adresi keşfettiğinizde, kime ait olduğunu görmek için bir sitedeki IP’yi her zaman hızlı bir şekilde kontrol etmelisiniz. 

www.whatismyipaddress.com ve www.whatismyip.com gibi siteler başvurmak için iyi kaynaklardır.

İkinci tavsiyem, proxy sunucularına dikkat etmek. Bir müşterinin, trafiğinin önemli bir bölümünün aynı yerden gelmesi nedeniyle panik yapması alışılmadık bir durum değildir, ancak sonunda şüpheli IP adresinin kafe, havaalanı veya üniversite gibi halka açık bir yerde proxy sunucusuna ait olduğunu keşfeder. IP’niz hakkında biraz araştırma yapmak, durumun böyle olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Hâlâ emin değilseniz, söz konusu IP’den tetiklenen tüm aramalara bakın. Aramalar çok farklıysa, muhtemelen bir proxy sunucusudur. Arama sorguları benzerse ve çok kısa bir süre içinde gerçekleşiyorsa, tıklamalar büyük olasılıkla sahtedir.

Click Fraud Nasıl Engellenir?
Click Fraud Nasıl Engellenir?

Click Fraud Nasıl Engellenir?

Google’ın Click Fraud dolandırıcılığını ortadan kaldırmak için fazladan bir yol kat ettiğini iddia etmesine rağmen, birçok reklamveren bunun hala önemli bir sorun olduğunu düşünüyor. Geçersiz tıklamaları ayıklamak için yalnızca Google’a güvenemeyeceğinizi düşünüyorsanız, kollarınızı sıvayın!

1. Sosyal Medya Reklamlarına Yönelin

Bu platformları kullanmanın en güzel yanı, reklamlarınızın YALNIZCA bu platformlarda (!) gösterilmesidir; yani, sürece dahil olan hiçbir üçüncü taraf yayıncı yoktur. Bu, önemli bir Click Fraud kaynağını ortadan kaldırır. Tamam, peki ya kötü niyetli rakiplerin tıklamaları? Aslında, bu Click Fraud sürümü, gelişmiş hedefleme seçenekleri çok spesifik olduğu için ücretli sosyal ağlarda daha az yaygındır. Reklam yerleşimi bir anahtar kelime aramasına dayandığından, rakiplerin reklamlarınızı bulması çok daha zordur.

2. Google Ads’de (eski adıyla AdWords) IP Hariç Tutmalarını Ayarlayın

Gerekli özeni gösterdiyseniz ve sahte tıklamalarla ilişkili IP adresini belirlediyseniz, reklamınızın gelecekte bu IP’ye sunulmasını engelleyebilirsiniz. Bir hariç tutma ayarlamak için tek yapmanız gereken Ayarlar sekmesine gitmek ve IP Hariç Tutmaları ayarına gitmek. Oradan, rahatsız edici adresleri girmeniz yeterlidir ve bunu yapmanız iyi olur!

3. Yeniden Pazarlama Kampanyaları Düzenleyin

Yayıncı tabanlı tıklama sahtekarlığı konusunda endişeleriniz varsa, gitmeniz gereken yol budur. Yeniden pazarlama ile kolayca önlenir, çünkü reklamlar yalnızca ziyaret edenlere ve reklamverenin web sitesine ilgi gösterenlere gösterilir. Yayıncıların göremedikleri için reklamlara tıklama riski yoktur!

4. Reklam Hedeflemenizi Ayarlayın

Bazen tek yapmanız gereken, geçersiz tıklamaları ayıklamak için hedeflemenizde küçük bir değişiklik yapmaktır. Tıklama sahtekarlığının belirli bir coğrafi bölgeden geldiğinden şüpheleniyorsanız (çoğu zaman “tıklama çiftlikleri”, düşük işgücü oranlarına sahip daha yoksul ülkelerde bulunur), bu yerleri ve ilgili dilleri hariç tutmak faydalı olabilir. Veya bir rakibin tıklama sahtekarlığı yaptığından şüpheleniyorsanız, posta kodunu, şehri vb. hariç tutabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, bunu yaparken İYİ trafiği ortadan kaldırmamanın kritik önemde olmasıdır. Bu hariç tutmaları yalnızca, bu alanlarda oluşturulan tıklamaların çoğunun sahte olduğuna gerçekten inanıyorsanız ayarlayın.

Şimdi size dönüyorum, Click Fraud kurbanları arkadaşlarım, hesaplarınızdaki kötü niyetli tıklamaları ortadan kaldırmak için hangi akıllı taktikleri kullandınız?

Rush Captain
Rush Captain
Freelance SEO & WordPress Uzmanı
rushcaptain.com

SEO hizmetlerimle sitenizin Google'da daha güçlü olmasını sağlıyorum. SEO danışmanlığı, site içi SEO ve backlink paketleri hizmetleri sunuyorum. SEO uzmanına ihtiyacınız varsa, benimle iletişime geçin.

Bunları gördün mü?
Görüşlerinizi Paylaşın!

E-posta adresiniz görünmeyecektir. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.