Google Sıralama Yarışmaları: En Büyük 25 SEO Yarışması

Google Sıralama Yarışmaları: En Büyük 25 SEO Yarışması

Bu yazımda, 2002 yılından başlayarak Google sıralama yarışmaları (SEO yarışmaları) zaman çizelgesini bulacaksınız. İlk SEO yarışmasının doğuşunu, yıllar içinde çeşitli evrim biçimlerini ve tüm dünyada bugüne kadar yapılan Google sıralama yarışmalarını araştırdım.

İlk SEO yarışmasının üzerinden tam 20 yıl geçmiş. Geçmişe doğru yaptığım yolculukta internette gezinirken, tüm Google sıralama yarışmalarının genel olarak aynı mantıkla geliştirildiğini öğrenmek ilginçti. Anlaşılan o ki, insanların sadece online ortamda iletişim kurarak başarabileceği şeylerin sınırı çoktan aşılmış.

Daha önce duymadığınız ve ilginizi çekecek yeni anahtar kelimeler öğrenmeye hazırlanın. Google sıralama yarışmaları ve SEO yarışmaları sadece organizasyondan ibaret değildir. Bu zaman çizelgesini ve SEO yarışmaları tarihini incelerken, organizasyonların ne kadar büyük çapta yapıldığını öğrendiğinizde eminim şaşıracaksınız.

Google sıralama yarışmaları sırasında kullanılan anahtar kelimeler bileşik veya tersten okunan sözcüklerden, tırnak içinde yazılan veya tuhaf şekilde uydurulmuş kelimelerden oluşuyor. Yani sizin için Google sıralama yarışmalarının tarihini web’deki kaynaklardan araştırmak biraz zor bir işti. Hele ki birçok içeriğin artık Google arama sonuçlarında bulunmadığını da hesaba katarsak, çok zor bir işti.

İşte bugüne kadar yapılmış en büyük 25 Google sıralama yarışması…


Google Sıralama Yarışmaları 🔥 Gelmiş Geçmiş En Büyük 25 SEO Yarışması

Google Sıralama Yarışmaları: En Büyük 25 SEO Yarışması
Google Sıralama Yarışmaları: En Büyük 25 SEO Yarışması

#1: Schnitzelmitkartoffelsalat (2002)

Tarihte kaydedilen ilk Google sıralama yarışması, Alman web yöneticileri tarafından “de.comm.infosystems.www.authoring.misc” grubunda oluşturuldu. Steffi Abel tarafından 15 Kasım 2002’de başlatıldı. İşte tam olarak bu yarışmanın ilk adımının atıldığı anı burada görebilirsiniz.

Tarihteki İlk Google Sıralama Yarışması
Tarihteki İlk Google Sıralama Yarışması

Hedef kelime Schnitzelmitkartoffelsalat (kelimenin tam anlamıyla “Schnitzelwithpotatosalad”, patates salatalı şnitzel) olarak seçildi. Bu terim Almanca bir deyimdir. Okunması keyfi olduğu ve o zamana kadar Google dizininde yer almadığı için seçilmiştir. Wikipedia’da sayfası açılmıştır (yarışma hilesi olduğu düşünülmektedir). Bu yarışmanın amacı, Google’ın HTML yapısına nasıl baktığını incelemekti.

#2 Mangeur de Cigogne (2004)

Mart 2004’te, Promo-Web ajansı, ilk Fransızca SEO yarışmasını başlattı. Anahtar kelime “mangeur de cigogne” olarak seçildi. 15 Haziran 2004’te Google arama motorunda birinci olan kazanacaktı. Sadece Fransa değil, genel Google arama sonuçları yarışmada kullanıldı. 270’ten fazla kişi katıldı ve 700.000’den fazla Google arama sonucu üretildi.

#3 Nigritude Ultramarine (2004)

İlk İngilizce Google sıralama yarışması 7 Mayıs 2004’te darkblue.com tarafından oluşturulan ve SearchGuild tarafından yürütülen Nigritude Ultramarine oldu. Bu yarışma, tüm SEO yarışmalarının anası olarak kabul edilir.

Nigritude Ultramarine” anahtar kelimesi çok ironiktir. Nigritude terimi; geçmişte Afrikalı ve Afrikalı Amerikalı yazarların siyahi kültürünü temsil eder. Ultramarine terimi ise askerlerin bedeni anlamında kullanıldı. Bu yarışmanın galibi Amerikalı girişimci ve blog yazarı Anıl Dash, Temmuz 2004’te yarışmayı kazandı.

Anıl Dash, yarışmaya katılma amacının “gerçek içeriğin birinin anlayabileceği tüm karanlık optimizasyon hilelerinden daha üstün olduğunu kanıtlamak” olduğunu belirtti. Aynı zamanda Seaarch Engine Journal ekibi de bu yarışmayla oldukça yakından ilgilendi.

#4 Seraphim Proudleduck (2004)

Ocak 2005 yılında İngiltere’de Salmonbones tarafından düzenlenen bu Google sıralama Yarışması, ilk İngilizce SEO yarışmasının taklidi olarak görüldü.

1.000, 300 ve 200 İngiliz Sterlini ödüllere sahipti. Para ödüllerinin yanı sıra Google Görseller’de birinci olacak kişiye web sitesi ve 1 yıllık hosting bonusu da bulunuyordu. 13.200’den fazla web sayfası üretildi. Kazanan, “Seraphim Proudleduck” kelimesinde birinci sırada olan Philipp Lenssen oldu. Ne yazık ki, bu yarışmadaki para ödülü, yarışma sahibinin daha sonra özür dilediği kazanan Philipp Lenssen’e asla verilmedi. Philipp Lenssen, Google sıralama yarışmasını kazanırsa ödülü bir başka katılımcıya bağışlayacağını duyurmuştu.

Yarışma organizatörü SalmonBones.co.uk alan adını sattığını ve aslında hiçbir ödül verilmediğini açıkladı. Yarışmanın galibi Google Blogoscoped web sitesinde bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Google sıralama yarışmaları içinde en tartışmalı sonuçlanan budur.

#5 Loquine Glupe (2005)

2005 yılında İngiltere’de düzenlenen Google sıralama yarışmasına paralel olarak Loquine Glupe kelimesi için bir yarış düzenlendi. 1 Mart’a kadar Google’da zirvede olmak gerekiyordu. Webmaster-forums.co.uk tarafından düzenlenen bu yarışmanın galibi bir PR6 web sitesinden bir bağlantı ve bir yıl boyunca ücretsiz hosting alırken, ikinci olan forumda ücretsiz reklam alacaktı.

#6 Hommingberger Gepardenforelle (2005)

SEO yarışması modasına kapılan Avrupa ülkeleri 1 Mayıs – 15 Aralık 2005 tarihleri arasında Almanya’da bir yarışma düzenledi. Bu Google sıralama yarışması için anahtar kelime “Hommingberger Gepardenforelle olarak seçildi. Computer Magazine bu yarışmanın sponsoruydu ve bu yarışmanın amacı Google’ın arama sonuçlarını nasıl belirlediğini bulmaktı.

#7 Msnbetter Thangoogle (2005)

Msnbetter Thangoogle, Polonya’da SEO’yu tanıtmayı ve arama motorlarının dikkatini çekmeyi amaçlayan Polonya SEO yarışmasıdır. MP3 çalar, SEO kitabı, kupa bardak ve “Polonya internet sitelerini konumlandırma ustası 2005” onursal ünvanı gibi bazı küçük ödüller vardı. Yarışma 1 Ekim 2005’te sona erdi. 4 milyondan fazla içerik üretildi, ancak Polonya’da SEO’yu tanıtma ve arama motorları şirketlerinin Polonya pazarına ilgisini çekme hedefine hiçbir zaman ulaşamadı. Yazık oldu. Diğer Google sıralama yarışmaları arasında pek fazla önem görmedi.

#8 “the four required words” (2006)

15 Şubat – 15 Mayıs 2006 tarihleri ​​arasında yapılan bu yarışmada Google için 100$, MSN için 20$, Yahoo için 20$, Google Görseller için 20$ gibi küçük ödüller vardı. Milyondollarscreenshot.com (Fransa) sponsorluğunda yapıldı. Bu yarışmanın anahtar kelimesi “the four required words” Türkçe olarak “dört kelime gerekli” olarak çevriliyor. Bu yarışmanın diğer Google sıralama yarışmalarından farkı, anahtar kelimenin tırnak içinde yazılmış olmasıydı.

#9 Redscowl Bluesingsky (2006)

SEOLogs tarafından yapılan “Redscowl Bluesingsky”, Google sıralama yarışmalarının modası olan bir uydurma sözcüktü. 1 Ocak 2006’dan 1 Mart 2006’ya kadar süren bir SEO yarışması oldu. Shoemoney (Jeremy Schoemaker) bu yarışmayı kazandı ve ödülü ikinciye bağışladı.

#10 v7ndotcom elursrebmem (2006)

V7N forumundan John Scott’ın düzenlediği v7ndotcom elursrebmem Google sıralama yarışması, kazananın nakit para ödülünü Çölyak hastalığı araştırmalarını desteklemek için bağışlamasıyla hatırlanıyor. Yarışma 20 Aralık 2005’te duyuruldu ve 15 Mayıs 2006’da Pasifik’te 12.00’de sona erdi. Google sıralama yarışmaları arasındaki en ünlü olanı budur.

Yarışmanın anahtar kelimeleri, yarışmanın yapıldığı forum olan v7.com forumunun okunuşu “v7ndotcom” ve “members rules (üye kuralları)” kelimelerinin tersten okunuşu “elursrebmem” kelimelerinden oluşuyor. Kazanan, ödül parasının %50’sini Çölyak Hastalığı’nı destekleyen bir hayır kurumuna verdi.

Para ödülünün bu zamana kadar en fazla olduğu SEO yarışmasıydı. 7.000 $ ile toplam 9.000 $ ‘ın üzerinde nakit para ödülleri verildi. V7ndotcom Elursrebmem SEO Yarışması biraz garip bir şekilde sonuçlandı. Yarışma kurallarından biri v7n.com forumuna bağlantı verilmesiydi. Greg Boser, bu yarışmanın foruma backlink verilmesini gerektiren bu kuralı beğenmedi ve bunun yerine Matt Cutts bloguna bağlantı karşılığında aynı ödülü teklif etti. Greg, ödülünü Scott Jones’a verdi.

Bu yarışmanın önemli bir başarısı, WSJ’nin (The Wall Street Journal) dikkatini çekmesiydi. İşte ilgili haber linki: https://www.wsj.com/articles/SB113995925243274011

Jim Westergren yarışma için güzel katkılarda bulunmuştur.

#11 carcasherdotcom-seocontest (2006)

1 Mart – 1 Aralık 2006 tarihleri ​​arasında CarCrasher tarafından carcasherdotcom-seocontest Google sıralama yarışması düzenlendi. Yarışma başında ödüller 500$, 200$ ve 100$ iken sonradan 3000$, 2000$ ve 1000$’a yükseldi. Nakit para ödüllerine ek olarak Plazma TV, Sony PSP ve hatta iPod gibi bonus ödüller de vardı.

#12 SEO World Championship (2007)

2007 yılı Ocak Mayıs ayları arasında European Internet Marketing firmasının sponsorluğunda, küresel ısınmaya farkındalık çekmek için Google sıralama yarışması düzenlendi. Yarışmanın anahtar kelimesi “globalwarming awareness2007” olarak belirlendi. Türkçesi, “küresel ısınma farkındalığı2007”. Ödüller arasında bir Citreon C2 otomobil, plazma TV, 500 dolar ve 100 dolar vardı. Üç büyük arama motorunda (Google, Yahoo ve MSN) en üst sırada yer alanlar kazanacaktı. SEO World Championship 2007 Google sıralama yarışması 1 Mayıs 2007’de sona erdi.

#13 seocontest2008 (2008)

seocontest2008 Google sıralama yarışması, UK Webmaster World Community (Birleşik Krallık Web Yöneticisi Dünya Topluluğu, İngiltere) tarafından desteklendi. 1 Şubat’ta başladı ve 1 Nisan 2008’e kadar sürdü. Anahtar kelime “seocontest2008” olarak belirlendi. Sanırım SEO yarışmaları arasında en anlaşılır olan kelime. Yarışma ödülü kazanan için 1000$ ve sonraki 3 katılımcı için 100$’dı.

#14 Busby SEO World Cup (2008)

Yarışmaya katılma duyurusu çok etkileyiciydi: “…BUSBY, SEO Uzmanlarını, Guru’ları, Ustaları, Yetkilileri, … Busby Web Çözümleri Arama Motoru Optimizasyonu Dünya Kupası’na katılmaya davet ediyor….” Şeklinde tuhaf bir davet mesajları var.

1 Haziran – 31 Ağustos 2008 tarihleri ​​arasında yürütülen Busby SEO World Cup yarışması, “Busby SEO Challenge”  kelimesinde yapıldı. Avustralya topluluğu olan Busby Web Solutions tarafından desteklendi. Ödüller: Kazanan için 5.000$, ikincilik ödülü: 2.000$ ve üçüncülük ödülü için: 500$ olarak belirlenmişti.

Busby’nin çalışanları da Google sıralama yarışmasına katılabiliyordu ancak ödül alamıyordu. İnce bir davranış.

#15 Busby SEO World Cup 2 (2008)

Birinci yarışmadan hızını alamayan Busby Web Solutions, Busby SEO World Cup 2 ismiyle ikinci yarışmayı da düzenledi. Bu kez anahtar kelime “busby seo test” olarak belirlendi.

1.ye 5.000$, 2.ye 2.000$, 3.ye 500$, 4.ye 250$ ve 5.ye 100$ verildi.

#16 Net Builders SEO Yarışması (2009)

Sulumits Retsambew SEO yarışması olarak da biliniyor. İlginç SEO yarışmalarından biriydi. Çünkü bu zamana kadar Google sıralama yarışması yapmak adeta moda haline gelmişti ve artık SEO uzmanları yarışmalara karşı avcı gözüyle bakıyordu.

Net Builders SEO Contest isimli yarışma, Mart – Ağustos ayları arasında 2009 yılında yapıldı. Birinciye 1000$, ikinciye 500$, üçüncüye ise 250$ ödül verildi. SEO yarışmasının anahtar kelimesi “sulumits retsambew” olarak belirlendi.

Bir de tersten okumayı deneyin: “webmaster stimulus”. Kelimelerin tersten okunuşlarını SEO yarışması hedefi yapmak gittikçe daha popüler hale gelmiş gibi görünüyor. 1000$, 300$ ve 200$’lık ödüller vardı.

#17 Pagerank Patatrak (2008)

Pagerank Patatrak, Giorgio Tav tarafından Google İtalya sonuçlarında analizler yapmak için tasarlandı.

Pagerank ön plana çıktığından beri sıralamaları bir türlü anlayamayan İtalyan SEO uzmanları, GT Forum üzerinden bir yarışma düzenledi. Anahtar kelime ise “Pagerank Patatrak” olarak belirlendi.

#18 OES Tsetnoc SEO Yarışması (2009)

Hemen açıklayayım; “Oes Tsetnoc”,Seo Contest” kelimelerinin tersten okunuşu. Seo Contest ise Türkçe, SEO yarışması demek. Yani bu yarışma, tam anlamıyla bir SEO yarışmasıydı. TSETNOC olarak bilinen bu Google sıralama yarışması Promo Junkies tarafından düzenlendi. 10 Eylül ile 15 Aralık 2009 tarihleri arasında yapıldı.

#19 Instantempo (2010)

GT Forum’un bir sonraki yarışmasıydı. 2010 yılında, Giorgio Tav tarafından Google İtalya sonuçlarında bir yarışma düzenlendi. Anahtar kelime “Instantempo” olarak belirlendi. 8 farklı ödül verildi. Bu yarışma Google Kafein, SEO dünyasında devrim yarattıktan sonra yapıldı. PageRank olayları ve Google’ın son sıralama algoritmasını test etmek istediler. Google, Yahoo, Bing ve YouTube’da sıralama analizleri yaptılar. Yarışma sonunda 2.000 €’nun üzerinde değere sahip ödüller dağıtıldı.

#20 Apex Forum SEO Yarışması (2016)

Apex Forum tarafından düzenlenen 2016 yılı Google sıralama yarışmasını kazanan Scott Paxton oldu. Bu SEO yarışmasının anahtar kelimesi “Club Penguin Walkthrough” olarak seçildi. Toplamda 8,680$’dan fazla ödül dağıtıldı.

#21 Wix SEO Hero SEO Yarışması (2016)

50,000$ değerinde ve şimdiye kadar en büyük para ödülünün verileceği söylenen Wix SEO Hero yarışması, büyük bir olay yarattı. Wix tarafından yapıldı ve SEO’ya dikkat çekmek için düzenlendiği iddia edildi. Aslında bu konuda SEO analizi Google sıralama yarışması yazımda daha ayrıntılı bilgi verdim. 30 Mart 2017’de Wix, SEO Hero Yarışması tamamlandı.

#22 SEMrush SEO Yarışması (2016)

SEMrush İtalya ekibi, 2016 yılında SEO yarışması düzenlemeye karar verdi. 1 Mayıs İşçi Bayramı konusuna değinmek ve farkındalık yaratmak istediler. “festa del lavoro” yani Türkçesi “işçi bayramı” anahtar kelime olarak seçildi. Aynı zamanda “SEO Gerçekleri” (İtalyanca) isimli bir Facebook grubuyla ortak girişimde bulundular.

#23 Rinoplasti Plano (2018)

2018 yılında bir Facebook grubunda yapılan Google sıralama yarışması için anahtar kelime “Rhinoplasty Plano” olarak seçildi. Türkçesi “Rinoplasti Plano” olarak çevriliyor. Teksas yerel arama sonuçlarında birinci olan yarışmayı kazanacaktı. Bu yarışmada Google’ın eski Romalıların konuştuğu Latince dilinin arama sonuçlarında torpilli olduğu iddia edildi.

#24 Wix SEO Yarışması (2019)

Wix SEO Hero yarışmasından sonra 2019 yılında ikinci bir Google sıralama yarışması düzenlendi. “Wix SEO” kelimesinde bir yarış başladı. Wix SEO yarışmasında ödül 25,000$’dı. SEO ajanları arasında yapılan bir yarışmaydı ve spam tekniklerin asla kullanılmaması gerekiyordu. Ama ne kadar yapılmaması gereken şey varsa yapıldı. Yarışmayı Kanadalı SEO ajansı Marie Haynes Consulting Inc. kazandı.

#25 SEO Analiz Google Sıralama Yarışması (2022)

Türkiye Google arama sonuçlarında düzenlenen SEO yarışması, bir Facebook grubu tarafından düzenlendi. Mart 2020’de yarışma sona erecek. Yarışmanın anahtar kelimesi “SEO analiz Google sıralama yarışması” olarak belirlendi. Bu kelimede Google Türkiye sonuçlarında en üst sırada olan katılımcı birinci olacak.


seo yarışması
seo yarışması

SEO yarışmaları, önümüzdeki yıllarda da devam edecek. SEO uzmanları kimi zaman yeteneklerini sergilemek kimi zaman da Google algoritmalarını test etmek için yarışmalar düzenliyorlar. Tüm yarışmaların bir amacı ve varmak istediği sonuçları var.

Bu yazımda, şimdiye kadar yapılmış Google sıralama yarışmaları arasında en büyük 25 tanesini anlattım. Dünyanın birçok yerinde SEO ile ilgilenen yüz binlerce insan, Google’ın nasıl çalıştığını anlamak için hala uğraşıyor ve SEO yarışmaları düzenliyor.

Sanırım bunun sonu hiç gelmeyecek.

Rush Captain
Rush Captain
Freelance SEO & WordPress Uzmanı
rushcaptain.com

SEO hizmetlerimle sitenizin Google'da daha güçlü olmasını sağlıyorum. SEO danışmanlığı, site içi SEO ve backlink paketleri hizmetleri sunuyorum. SEO uzmanına ihtiyacınız varsa, benimle iletişime geçin.

Bunları gördün mü?
14 Yorum
Mustafa Güngör

Bu yarışmalar için açılan sitelere ne oluyor? Yarışma bittikten sonra ne yapıyorlar?

Hiçbir şey olmuyor. Genelde sıfırdan alan adı satın alıp, yarışma süresince kullanıp, alan adı süresi dolunca çöp oluyorlar. Google arama sonuçlarında üretilen milyonlarca veri de çöp olup gidiyor. Bu yüzden Google seo yarışmalarını görmezden gelmeyi tavsiye ediyor zaten.

Hilmi

Ben doğduğumda ilk seo yarışması yapılmış 😀 ben hala google ads ile uğraşıyorum. Adamlar kendini aşmışlar resmen.

Nalan

Philipp Lenssen’e gerçekten üzüldüm. Talihsiz bir olay olmuş. İnsanın şevki kırılır. Önemli olan yarışmaktı deyip kenara mı çekildi diye düşündüm. Sonra blogunu ziyaret edip biraz araştırdım. Ses getirmeye çalışmış ama yapacak hiçbir şey yok

Maalesef hayatta her şey mümkün.

Melike

Semrushın sıralama yarışması yaptığını bilmiyordum. Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkür ediyorum.

Evet, SEMrush İtalya ekibi düzenledi.

Polat

Seo analiz google sıralama yarışması umarım diğerleri kadar başarılı olur. Keşke yabancı platformlarda da tanıtımı yapılsa. Bizim neyimiz eksik

Haklısın. Umarım bir gün resmi seo yarışmaları arasına Türk yarışması da dahil olur.

Murat Fırat

50 bin dolar gerçekten iyi bir rakam. Bu kadar büyük bir para ödülü için bolca spam yapılması bence ilginç değil. İnsan her tür yola başvurur.

O yüzden milyonlarca arama sonucu üretildi ve günümüzde hiçbirine ulaşılamıyor.

Berna

Almanların patates salatalı şnitzel kelimesini seçmesine nedense hiç şaşırmadım. Tüm dünyaya meşhur yemeklerini de tanıtmış oldular. Gerçekten mantıklı bir seçim.

Salih Yolcu

Son yapılan yarışmayı biliyorum. Herkese başarılar diliyorum. Sen en çok hangi yarışmayı beğeniyorsun uzmanım? Favorin hangisi?

John Scott’ın düzenlediği yarışma benim favorim. Şimdi John Scott hangi seo yarışmasını düzenlemişti diye araştır bakalım 🙂 Bu sayfada cevabı yazıyor.

Görüşlerinizi Paylaşın!

E-posta adresiniz görünmeyecektir. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.