Google RankBrain Algoritması Hakkında Her Şey

Google RankBrain Algoritması Hakkında Her Şey

Google RankBrain Algoritması

Google, RankBrain adlı bir makine öğrenimi teknolojisi kullanıyor. Google RankBrain algoritması olarak bilinen yapay zeka teknolojisi hakkında her şeyi bu yazımda anlatıyorum.

Google, arama sonuçlarını daha etkili bir şekilde sıralayabilmek için “RankBrain” isimli bir yapay zeka sistemi kullanır. RankBrain makine öğrenimi yapay zeka sisteminin nasıl çalıştığını merak edenler için ayrıntılı bir yayın hazırladım. Web sayfalarınızın daha fazla trafik alması için Google arama sonuçlarında gördüğümüz genel sıralama sistemine RankBrain algoritmasının nasıl etki ettiğini öğrenmeniz gerekiyor.

Daha önce en sevdiğim Google algoritmasının RankBrain olduğunu yazmıştım. Google Algoritma Güncellemeleri yazımda da bahsettiğim gibi, bu sistem çok önemli. Şimdi neden RankBrain’i bu kadar sevdiğimi daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.

Bu yazıyı hazırlarken birçok farklı kaynaktan alıntılar yapacağım. Kullandığım kaynakları yazının sonunda ayrıca sizin için listeledim. Merak edenler orijinal kaynaklara da göz atabilirler.

RankBrain nedir?

RankBrain, Google organik arama sonuçları işlenirken kullanılan makine öğrenimi yapay zeka sistemine verilen isimdir. RankBrain, Google tarafından doğruluğu onaylanmış bir yapay zeka teknolojisidir.


Rankbrain Algoritması: Makine Öğrenimi Nedir?
Rankbrain Algoritması: Makine Öğrenimi Nedir?

Makine Öğrenimi Nedir?

RankBrain’in makine öğrenimi yapay zeka teknolojisi olduğunu söylüyoruz. Peki bu makine öğrenimi ne demek?

Makine öğrenimi, insanların bilgisayarlara bir şeyi öğretmek için herhangi bir programlama yapmasına gerek kalmadan, bilgisayarın kendi kendine öğrenme yeteneğidir.

Makine öğrenimi farklı bir zihniyet gerektirir. Usta kodlayıcı olan insanlar genellikle bu şekilde olurlar çünkü bir sistemi programlayarak sahip olunabilecek toplam kontrol üzerinde başarılı olurlar. Makine öğrenimi, aynı zamanda, birçok kodlayıcının, bilgisayar korsanlarının bile, öğrenmek için asla uğraşmadığı belirli matematik ve istatistik türlerini kavramayı gerektirir.

Christine Robson (Google Research’te Makine Öğrenimi yöneticisi), “Makine öğrenimi modeli statik bir kod parçası değildir – sürekli olarak ona veri beslersiniz” diyor. “Modelleri sürekli güncelliyor ve öğreniyor, daha fazla veri ekliyor ve nasıl tahminlerde bulunacağımızı değiştiriyoruz. Yaşayan, nefes alan bir şey gibi hissettiriyor. Bu farklı bir mühendislik türü.”


Rankbrain Algoritması: Yapay Zeka Nedir?
Rankbrain Algoritması: Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka Nedir?

AI olarak bildiğimiz yapay zeka, bir bilgisayarın insan kadar akıllı olabileceği yerdir. Hatta bazen insandan daha akıllı…

Yapay zeka, bir bilgisayara öğretilen şeylerle bilgisayarın kendi kendine öğrenebildiği şeyler arasında bağ kurup, bilgiyi geliştirebildiği bir teknolojidir. Bilim kurgu filmlerinde makinelerin insanları yok etmeye çalıştığı sahneleri hatırlarsınız. İşte o sahnelerde yer alan makineler, yapay zeka ile insan ırkından daha üstün olduklarını anlatır. Aslında bu tamamen gerçek yapay zekadır. Ancak günümüzde bu seviyeye oluşan bir makine henüz üretilmedi. Ya da biz henüz varlığından haberdar değiliz.

Günümüzde internet teknolojisinde kullanılan yapay zeka veya AI, öğrenme ve bağ kurma amacıyla üretilmiş bilgisayar sistemlerini tanımlamak için kullanılıyor. Yani bizi ele geçirecek makinelerin gerçek varlığından söz etmiyoruz.

Makine Öğrenimi + Yapay Zeka = RankBrain

Sizi korkutmaya başladığımı hissediyorum. 🙂

Evet, başlıktan da anlayabileceğiniz gibi aslında RankBrain, makine öğrenimi ve yapay zekanın birleşmesi ile üretildi. Ne kadar gelişmiş bir sistem olduğunu sanırım kafanızda canlandırabildiniz.

RankBrain algoritmasında yapay zeka ve makine öğrenimi birlikte kullanılır. Genellikle yapay zeka ve makine öğrenimi aynı şeylermiş gibi algılanır. Ama aslında farklı iki teknolojidir. Yine de birçok yerde birbirleri yerine kullanıldıklarını gördüğünüzde şaşırmayın. Çünkü aslında söz edilen teknolojinin gelişmişliği değildir. Bu terimler, internet yazılımlarında kullanılan teknolojik yaklaşımı tanımlamak için kullanılırlar.

Rankbrain Yeni Arama Algoritması Mı?
Rankbrain Yeni Arama Algoritması Mı?

RankBrain, Google’ın Yeni Arama Algoritması Mı?

Hayır. Google arama sonuçlarını belirlemek için temelde RankBrain’i kullanmaz. RankBrain, Google’ın keşfettiği milyarlarca web sayfası arasında, belli bir arama sorgusunda en alakalı sonuçları listelemek için kullanılan “Genel Arama Algoritması”nın sadece bir parçasıdır. Genel arama algoritmasının kendisi RankBrain değildir, sadece bir parçasıdır.

Google’ın Arama Algoritması Nedir?

Bizim sinek kuşu olarak bildiğimiz, Hummingbird, Google’ın genel arama algoritmasıdır. 2013 yılında Google resmi olarak Hummingbird ismiyle arama algoritmasını bizlere sundu. Yani şuanda Google arama sayfalarında gördüğümüz sonuçlar, Hummingbird algoritması ile belirlenir.

RankBrain Google’ın Neresinde?

Dananın kuyruğu burada kopuyor. Dikkat edin devreler yanmasın.

Google RankBrain’i arama algoritması olarak kullanmıyorsa, Rank Brain algoritmasının hayatımızdaki yeri ne?

SEO uzmanları, RankBrain’i genel Google algoritmalarının bir parçası olarak görür. Benim de görüşüm bu yönde.

Yani basitçe şöyle anlatayım;

Bir arabanın motorunu kafanızda canlandırın. Motorda, pistonlar, triger kayışı, yağ filtresi, yakıt pompası, radyatör gibi temel bileşenler vardır. Hepsi bir araya gelmeden motor çalışmaz. Arabanın motorunu Google’ın arama algoritması olarak düşünürseniz, RankBrain piston görevini gören parçadır. Yani RankBrain, Hummingbird’ü oluşturan en önemli parçalardan biridir.

RankBrain Algoritması
RankBrain Algoritması

RankBrain, Google’ın Tüm Damarlarına Sızar

RankBrain, Hummingbird algoritmasının bir parçası; evet! Ama şöyle bir ayrıntı da var;

RankBrain sadece Hummingbird’ün değil, diğer algoritmaları da kapsar.

Spam ile mücadele etmek için üretilen Panda ve Penguin algoritması ve yerel arama sonuçları için üretilen Pigeon algoritması, mobil cihaz deneyimini arttıran Mobil Öncelikli Dizine Ekleme algoritmalarında RankBrain de görev alıyor. Üstelik sadece bu kadarla sınırlı kalmıyor, Google’ın her yıl yayınladığı birçok yeni algoritma güncellemesi, RankBrain temel alınarak yapılıyor.

Yani, RankBrain Google’ın tüm yeni güncellemelerinde söz sahibi gizli bir yapı taşıdır. Aslında Google’ın tüm damarlarında RankBrain hücreleri dağılmış bir şekildedir. Bu yüzden tam olarak neyi temsil ettiği veya Google algoritmasının tam olarak neresinde yer aldığı uzmanlar tarafından tanımlanamamaktadır.

RankBrain ve PageRank Örneklendirmesi

Kafanızda tanımlamakta zorlanıyorsanız, RankBrain’i PageRank ile örtüştürebilirsiniz. Eskiden, Google algoritmasının adının “PageRank” olduğunu sanılırdı. Hatırlayın, PageRank değeri herkesin dilindeydi. Ama bu tamamen bilgisizlikten kaynaklanıyordu.

Gerçek PageRank, bağlantıların türüne göre web sayfalarına bir puanlama ile kredi veren sistemdi ve Hummingbird algoritmasının bir parçasıydı. Tıpkı RankBrain gibi…

PageRank hepimiz için çok değerliydi. Çünkü Google 1998 yılında sıralama algoritmalarını isimlendirirken ilk kullandığı isimler arasında PageRank’ı geçirmişti.  

Google Sıralama Sinyalleri Değişti Mi?

Google sıralama sinyalleri, web sayfalarının nasıl sıralanacağını belirleyen şeylerdir. “Şeylerdir” diye tanımlıyoruz çünkü net bir cismi bulunmuyor.

Örneğin, Google bu sayfayı arama sonuçlarında sıralamak için, sayfadaki içerik metinlerini okumak isteyecek. İşte bu sayfada bulunan kelimeler, sinyaldir. Kalın yazılan, altı çizili belirtilen, çapa bağlantı eklenen kelimelerin her biri birer sinyaldir. Sayfada kullanılan görseller ve görsellerin alt nitelikleri birer sinyaldir.

Tüm sıralama sinyalleri, Hummingbird algoritması tarafından işleniyor. Bu yüzden Google’ın genel arama algoritmasının Hummingbird olduğunu net şekilde ifade edebiliyoruz.

Google'ın Kaç Sıralama Sinyali Var?
Google’ın Kaç Sıralama Sinyali Var?

Google’ın Toplam Kaç Sıralama Sinyali Var?

Şuana kadar, Google’ın 200’den fazla sinyal kullandığını biliyoruz. Tam olarak kaç tane sinyal olduğunu kimse bilmiyor (Google dışında).

Ve bu 200 sinyalin net olarak ne olduğunu da bilmiyoruz. Çünkü Google bunun bir listesini yayınlamıyor. Kesinleşmiş 50 adet sinyal olduğunu ve hiç değişmediğini biliyoruz. Geri kalan sinyaller, sürekli güncelleniyor ve değiştiriliyor.

Google CEO’su Eric Schmidt, Google Zeitgeist konferansında muhabirin sorularını şöyle yanıtladı:

Muhabir Sullivan: 200 faktöre sahip olduğunuzu söylüyorsunuz , neden en azından onları listelemiyorsunuz?

Schmidt: Çünkü onları değiştiriyoruz. Olan şu ki, seninle çalıştığım sekiz yıl boyunca bana bu soruyu sordun, yani aynı soru. Bunları neden yayınlamıyoruz. Ve temel cevap, her zaman değişiyoruz. Her zaman değişiyoruz ve kara kutunun nasıl çalıştığını söylemeye başlarsak, o zaman aniden bu değişiklik hakkında büyük yükümlülükler ortaya çıkar ve biz sadece bu baskıyı istemiyoruz.

Bu konuşmanın geçtiği videoyu izlemek ister misiniz? 🙂

Google CEO’su Eric Schmidt, Google Zeitgeist konferansından bir kesit

RankBrain En Önemli Üçüncü Sinyaldir

RankBrain’in Google’ın en önemli 3. sinyali olduğunu nereden biliyoruz? Bir Bloomberg makalesinde Google’da kıdemli araştırma bilimcisi Greg Corrado hakkında şunlar yazıldı;

“Corrado, RankBrain’in bir Google arama sayfasında hangi sonuçların görüneceğini ve bunların nerede sıralanacağını belirleyen bir algoritmaya giren “yüzlerce” sinyalden biri olduğunu söyledi. RankBrain, konuşlandırıldığı birkaç ayda, bir arama sorgusunun sonucuna katkıda bulunan üçüncü en önemli sinyal haline geldiğini söyledi.”

Bloomberg

Google’ın En Önemli Birinci ve İkinci Sinyali Nedir?

3. sinyal RankBrain’se 1 ve 2. sinyaller neler diye sorduğunu duydum.

Google’da Arama Kalitesi Kıdemli Stratejisti Andrey Lipattsev, WebPromoExperts ile yaptığı bir Soru-Cevap etkinliğinde ilk iki sıralama sinyali açıkladı;

Sana onların ne olduğunu söyleyebilirim. İçerik ve sitenize işaret eden bağlantılar.

Andrey Lipattsev

Tam olarak bu cümlelerin geçtiği soru cevap etkinliğini izlemek isteyenler için bir de videosunu paylaşayım,

Google’da Arama Kalitesi Kıdemli Stratejisti Andrey Lipattsev, WebPromoExperts ile yaptığı bir Soru-Cevap etkinliği

RankBrain Ne İşe Yarıyor?
RankBrain Ne İşe Yarıyor?

RankBrain Ne İşe Yarıyor?

RankBrain, Google’da bir şey bulmak istediğinizde, arama çubuğuna ne yazmanız gerektiğini bilmediğiniz zamanlarda bile size aradığınız sayfayı bulduran bir zekadır. Google’a hangi anahtar kelimeleri yazacağınızı bilmeden yaptığınız saçma aralarda, karşınıza tam olarak istediğiniz bilgiyi getirir.

Google, yapılan sorguların %15’ini göremiyordu. İnsanlara aradığı sonuçları sunamıyordu. %15 size küçük bir oran gibi gelebilir. %15 rakamı, tüm dünyada Google’da yapılan günlük 450 milyon arama sorgusuna denk gelir. RankBrain, Google’a yazılan anahtar kelimelerin %15’inin daha önce hiç kullanılmadığı sonuçları bulur. Yani RankBrain, her gün 450 milyon doğru sonucu, ne aradığını bilmeyen insanlara sunar.

Yani siz Google’a bir şeyler yazıyorsunuz, Google da ne aradığınızı tahmin etmeye çalışıyor.

2013 yılında Google arama yapanların amacını daha iyi anlamak için makine öğrenimini nasıl kullandıkları hakkında bir blog yazısı yayınladı. Bu blogda, anahtar kelimeleri çeşitli kavramlara dönüştüren “Word2vec” adlı bir yapay zeka teknolojisini anlatıyorlar. Aşağıda bir görsel paylaştım. Bu görselde ülkeler ve başkentler yer alıyor. Google, ülke ve başkentlerin birbiri ile olan ilişkisini otomatik olarak anladığını söylüyor.

Örneğin, Paris ve Fransa’nın Berlin ve Almanya ile aynı şekilde (başkent ve ülke) ilişkili olduğunu ve Madrid ve İtalya ile aynı şekilde ilişkili olmadığını anlayabiliyor. Bu çizelge, başkent kavramını, insan gözetimi olmadan, yalnızca çok sayıda haber makalesi okuyarak ne kadar iyi öğrenebileceğini göstermektedir:

Word2vec teknolojisi
Word2vec teknolojisi – ülkeler ve başkentler

Google RankBrain de tıpkı “Word2vec” gibidir. Basit anahtar kelime eşlemenin ötesine geçer. Aradığınız terimi kavramlara dönüştürür ve o kavramı kapsayan sayfaları bulmaya çalışır.


RankBrain Algoritması Örnekleri
RankBrain Algoritması Örnekleri

RankBrain Algoritması Örnekleri

RankBrain’in nasıl çalıştığını anlamak için size birkaç örnek vereceğim.

Google’a “apple” yazdığınızda, karşınıza elma satan satıcılar çıkmaz. Apple şirketi çıkar. Google sizin teknoloji şirketi olan Apple’ı mı aradığınızı veya kiloyla elma sipariş etmek isteyip istemediğinizi kolaylıkla anlar.

Aşağıda, “apple” anahtar kelimesinde Google Türkiye arama sonuçlarının bir görüntüsünü görebilirsiniz.

"apple" anahtar kelimesinde Google Türkiye arama sonuçları
“apple” anahtar kelimesinde Google Türkiye arama sonuçları

İkinci bir örnek vereyim.

Google’a “apple şirketini kim kurdu” yazdığınızda karşınıza adını hiç yazmadığınız isimler çıkar. Arama sonuçlarında ilk önce “Apple şirketini kim kurdu?” içeriği olan sayfalar çıkmaz. İlk olarak Steve Jobs ile karşılaşırsınız. Siz Google’a “Steve Jobs” adını hiç yazmadınız, ama Google karşınıza “Steve Jobs” sonucu çıkarır. Bunun sebebi, sizin aslında Steve Jobs’u bulmak istediğinizi Google’ın anlamış olmasıdır. İşte RankBrain tam olarak bu işe yarar.

Yine hemen aşağıda, “apple şirketini kim kurdu” uzun kuyruklu anahtar kelimesinde Google Türkiye arama sonuçlarının bir görüntüsünü görebilirsiniz.

"apple şirketini kim kurdu" uzun kuyruklu anahtar kelimesinde Google Türkiye arama sonuçları
“apple şirketini kim kurdu” uzun kuyruklu anahtar kelimesinde Google Türkiye arama sonuçları

RankBrain SEO nasıl yapılır?
RankBrain SEO nasıl yapılır?

RankBrain SEO Nasıl Yapılır?

SEO’nuzu RankBrain için nasıl optimize edeceğiniz konusunda stres yaşıyorsanız, iyi bir haberimi var: yapamazsınız. RankBrain için web sayfalarınızda herhangi bir optimizasyon yapmanın imkanı yoktur.

En azından bildiğimiz SEO kurallarını RankBrain’e uygulamanın bir yolu bulunmuyor. Alıştığımız klasik algoritmaların aksine, RankBrain bir sorgu yorumlama modelidir. RankBrain SEO kuralları yoktur.

RankBrain algoritmasına uyumlu olarak web sitenizi yönetmek istiyorsanız size tavsiyem, hile yapmayın. Sadece insanlara düzgün içerik üretmeye çalışın. Çünkü Google içeriğinizi bir şekilde arayan insanlara sunacak bir makine öğrenimi yapay zeka kullanıyor.


Bu yazıyı hazırlarken kullandığım kaynaklar;

Rush Captain
Rush Captain
Freelance SEO & WordPress Uzmanı
rushcaptain.com

SEO hizmetlerimle sitenizin Google'da daha güçlü olmasını sağlıyorum. SEO danışmanlığı, site içi SEO ve backlink paketleri hizmetleri sunuyorum. SEO uzmanına ihtiyacınız varsa, benimle iletişime geçin.

Bunları gördün mü?
3 Yorum
Musti

Gerçekten rankbrain hakkında her şeyi anlatmışsınız. Kendimi bilimsel bir makale okuyormuş gibi hissettim. Aklımdaki tüm soru işaretlerini giderdim. Çok teşekkür ederim.

Salih Yolcu

Rank brain hakkında gördüğüm en ayrıntılı makale olmuş. Teşekkürler sevgiler

[…] RankBrain algoritmasını anlamak biraz karmaşıktır. Bununla ilgili ayrıntılı bir blog yazıp buraya sonradan linkini ekleyeceğimi söylemiştim. İşte: RankBrain algoritması hakkında her şey […]

Görüşlerinizi Paylaşın!

E-posta adresiniz görünmeyecektir. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.