Google Algoritma Güncellemeleri Zaman Çizelgesi (+ Öneriler)

Google Algoritma Güncellemeleri Zaman Çizelgesi (+ Öneriler)

Google algoritma güncellemeleri ve bunların SEO ile web sayfalarınızı nasıl etkilediği hakkında her şeyi öğrenin.

Google tam bir canavardır. Google, Türkiye’de web sayfalarınızın daha fazla trafik alması için en sık kullandığımız arama motoru.  Ancak hiç kimse Google algoritmasının nasıl çalıştığını gerçekten bilmiyor (elbette, Google arama kalitesi ekibi dışında).

Google’ın arama motoru sürekli değişiyor ve güncelleniyor. Google, kullanıcı deneyimine öncelik vererek dünyanın bir numaralı arama motoru olmayı başardı. Bu lider konumunu nasıl elde ettiği konusunda hiç düşündünüz mü?

Google Algoritma Güncellemeleri Neden Önemli?

Google, algoritmasını sürekli olarak kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde güncelleyerek ve mümkün olan en iyi sonuçları sunarak Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde lider durumda.

Peki sürekli olarak algoritma güncelleyen bu arama motorunda siz nasıl başarılı olmayı hedefliyorsunuz? İşte asıl soru bu.

Google’da daha fazla trafik alan web sayfaları inşa etmek için öncelikle Google algoritma güncellemeleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

İçeriğiniz, sürekli yenilenen Google algoritması güncellemelerine ayak uydurmazsa, arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) ilk sıralara yükselmede sorunlar yaşarsınız. Bu da, potansiyel ziyaretçileri ve müşterileri kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmanız demektir.

Bu kılavuzda, Google algoritması son güncellemeleri ve web sayfası içeriğinizin buna nasıl uyabileceği hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele aldım.

Google Algoritması

Google’ın arama motoru algoritmaları, her arama terimi veya sorgusu için kullanıcıların gördüğü sonuçları belirler. Google algoritmaları, web içeriğini filtreler, dizine eklenen sayfaları alaka ve kalite (örneğin arama faktörleri) açısından inceler ve sorguyla en alakalı sonuçları göstermek için perde arkasında çalışırlar.

Kesin sayı kesin olmasa da, SEO uzmanları arama sonuçlarını görüntülerken Google’ın dikkate aldığı belirli sıralama sinyalleri olduğuna inanıyor. Bunlar, anahtar kelime kullanımı, meta etiket kullanımı, site kullanılabilirliği gibi 200’den fazla sıralama faktörlerini barındırıyor.

Bu nedenle, işletme sahipleri, içerik üreticileri ve pazarlamacılar olarak, web sayfalarımızın sıralamasını yükseltmek ve Google kullanıcılarının içeriğimizi daha kolay bulabilmesi site içi SEO, site dışı SEO ve teknik SEO’yu optimize etmek zorundayız.

Hedef kitlenizin dikkatini çekmek için içeriğinizin SERP’lerde yeterince üst sıralarda yer almasını nasıl sağlayabilirsiniz? Tabi ki, Google algoritmasına ve güncellemelerine bağlı kalarak…

Google algoritma güncellemelerinin neden bu kadar önemli olduğunu anladıysak, artık asıl konuya geçelim.

İşte, Google algoritma güncellemeleri zaman çizelgesi ve sizin için hazırladığım özel öneriler!

Google, kurulduğu güncen bugüne kadar bu zaman çizelgesindekiler de dahil olmak üzere binlerce güncelleme yaptı. Arama kalitesini arttırmayı hedefleyen Google ekibi, algoritmasında neredeyse her gün küçük güncellemeler yapıyor. Ancak biz bunları pek fark etmiyoruz.

Google ayrıca her yıl birkaç kez temel güncellemeler yayınlar. Google’ın bunlarla ilgili önerilerini buradan okuyabilirsiniz.

Bu yazıda, kronolojik sırayla en büyük ve en etkili Google algoritması güncellemelerinden 10 tanesini detaylandırdım.


Google panda algoritma güncellemesi
Google panda algoritma güncellemesi

1. Google Panda Güncellemesi (2011)

Yayın tarihi : 23 Şubat 2011

Google Panda algoritma güncellemesi, tüm SEO uzmanlarını duvara toslatan bir yenilik oldu. Özellikle bugün spam olarak bildiğimiz ve kullanmayı tercih etmediğimiz birçok agresif SEO yöntemini kullanan web siteler ilk tokadı bu güncelleme ile yedi.

Google, zayıf, tekrarlanan veya çalıntı içerik, anahtar kelime ile doldurma, içerik tarlaları, yüksek oranda reklam içeriğine sahip web siteleri ve diğer kalite sorunlarıyla mücadele etmek için Panda Güncellemesini yayınladı. Ayrıca bu algoritma, özgün ve yüksek kaliteli içeriği ödüllendirmek için yayınlandı.

Google Panda, her web sayfasına, insan niteliklerini taklit etmeye çalışan bir dahili kalite puanı verir. Yani bir insanın bir içeriği nasıl yanıtlayabileceği ve sıralayabileceğiyle ilgili bir puan belirler. Bu puan daha sonra her bir web sitesinin SERP’lerde nasıl sıralandığına dahil edilir.

Panda başlangıçta arama motoru sonuçları için bir filtre olarak tanıtıldı, ancak Ocak 2016’da çekirdek algoritmaya eklendi.

Google Panda Güncellemesi Önerileri:

  • Web sitenizdeki ve blogunuzdaki zayıf (örneğin, düşük kelime sayısı veya tekrarlanan) içeriği belirlemek için Botify veya Screaming Frog gibi bir SEO analizi aracı kullanın. Herhangi bir sorun tespit edilirse, bu sayfaları birleştirmeyi ve/veya arşivlemeyi düşünün.
  • E-ticaret siteleri özellikle yinelenen içeriğe karşı savunmasızdır. Binlerce ürünü olan e-ticaret siteleri benzer ürün gruplarına genellikle aynı ürün açıklamasını girerler. Bu durumlarda, Google’a SERP’lerde her sayfanın hangi sürümüne öncelik verilmesi gerektiğini belirtmek için standart URL’ler kullanın.
  • İçeriği daha iyi dilbilgisi, Türk dilini yansıtacak şekilde yeniden yazın ve güncelleyin. İçerik biçimlendirmesini tutarlı tutun.
  • Düşük kaliteli veya düşük performans gösteren içeriği kaldırın veya üzerinde yeniden çalışın. (Bu içeriği düşük trafik ve/veya düşük dönüşüm oranlarına göre tanımlayabilirsiniz.) Tüm içeriklerinizi takip etmeye çalışın.
  • Ziyaretçilerinize ve potansiyel müşterilerinize benzersiz katma değer sağlayan gerçekten orijinal içerik oluşturmaya odaklanın. Google, Mayıs 2011’de Yüksek kalitede siteler oluşturma hakkında daha fazla yardım alabileceğiniz bu içeriği paylaştı. Mutlaka gözden geçirin.

Google penguin algoritma güncellemesi
Google penguin algoritma güncellemesi

2. Google Penguin Güncellemesi (2012)

Yayın tarihi : 24 Nisan 2012

Google Penguin Güncellemesi, spam içerikli bağlantılar, bağlantı dizinleri ve anahtar kelime ile doldurulmuş bağlantı metni gibi siyah şapkalı bağlantı oluşturma teknikleriyle mücadele etmek için yayınlandı. Google bunlara “black hat webspam” (siyah şapka web spam’i) diyor ve “kullanıcılara fayda sağlamayan, amacı sayfaları hak ettiğinden daha üst sıralarda sıralayacak kısayollar veya boşluklar aramak olan teknikler” olarak tanımlıyor.

Penguin Güncellemesinden önce, içerik kalitesinden bağımsız olarak bağlantı hacmi, sayfaların SERP’lerde nasıl sıralandığı üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Penguin, web sitelerinin bağlantılarını nasıl kazandığını daha iyi anlamaya çalışır. Web sayfasından yönlendirilen siteler yalnızca yüksek kaliteli, güvenilir ve alakalı bağlantılar olduğunda, ekstra bir ödüllendirme sağlamaya çalışır.

Google Penguin yalnızca gelen bağlantıları etkiler (bir siteye yönlendiren bağlantılar). Penguin, siyah şapka bağlantı kurma teknikleri ve aşırı optimize edilmiş bağlantı metinlerini izler. 

Basitçe şöyle düşünün; bir web sitesi için aynı bağlantı metniyle çok fazla gelen bağlantı olduğunda, bu, bağlantıların doğal bir şekilde kazanılmış olmadığını gösterir.

Yani belli bir kelimeye sürekli backlink kasmak…

Olayı anladınız! 🙂

Penguin, 2016’nın sonlarında çekirdek algoritmaya da eklendi.

Özetle, Google Penguin algoritmasından tokat yemek istemiyorsanız, aldığınız backlinklere dikkat edin.

Google Penguin Güncellemesi Önerileri:

  • Yüksek kaliteli, alakalı geri bağlantılar (backlinkler) oluşturmak için beyaz şapka (White hat) bağlantı kurma tekniklerini kullanın.
  • Genellikle site cezalarına yol açan Özel Blog Ağı (PBN) bağlantı şemalarına katılmayın. (100 paravan blogda yayın yapıp backlink satan kişileri aklınıza getirin.)
  • Backlink almak için bir ajans veya freelance SEO uzmanı ile çalışırsanız, nasıl backlink aldıklarını sorun. Otomatik backlink programı veya yazılımı kullanan kişi ve ajanslardan uzak durun.

Google hummingbird algoritma güncellemesi
Google hummingbird algoritma güncellemesi

3. Google Hummingbird Güncellemesi (2013)

Yayın tarihi : 20 Ağustos 2013

Google, daha sohbetli, insani bir arama deneyimi sağlamak için Hummingbird Güncellemesini yayınladı. Google, arama sorgularındaki belirli terimlere karşı insanların aradıkları bağlamı daha iyi anlamak istedi.

Google Bilgi Grafiği (Google’s Knowledge Graph) bir yıl önce tanıtıldı, ancak Hummingbird bu özelliği geliştirdi. Hani Google’da bir ünlüyü arattığınızda karşınıza çıkan şu sonuçlar varya, onlardan bahsediyorum. Hemen aşağıda görüntüsünü paylaştım.

Google Bilgi Grafiği (Google's Knowledge Graph)
Google Bilgi Grafiği (Google’s Knowledge Graph)

Bu güncelleme, 2014 yılında üretimi durdurulan Google Authorship‘i de beraberinde getirdi.

Not: Google Authorship ile arama sonuçlarında yazar fotoğrafı yayınlanırdı.

Google Authorship
Google Authorship

Hummingbird, sorguları yorumlamak ve sonuç üretmek için anlamsal dizin oluşturma, eş anlamlılar ve diğer özellikleri içeren doğal dil işlemeyi kullanır. Daha kişiselleştirilmiş, doğru bir arama süreci oluşturmak ve arama yapan kişinin amacına uygun SERP sonuçlarını göstermek için anahtar kelimeyle doldurulmuş, düşük kaliteli içeriği ayıklar.

Google Hummingbird Güncellemesi Önerileri

  • Sadece anahtar kelimeye dayalı içeriğe değil, kavramsal içeriğe odaklanın. Anahtar kelime araştırmanızı farklı ifadeleri, sık sorulan soruları ve benzer terimleri içerecek şekilde genişletin.
  • Anahtar kelime araştırması yaparken bağlamı genişletmek için AnswerthePublic gibi araçları kullanın.
  • Anahtar kelimelerinizi yeni bir Google SERP’de arayarak rekabet analizi yapın.
  • Hangi ilgili içeriğin ve SERP özelliklerinin (öne çıkan snippetler gibi) rakipler tarafından kullanıldığını not edin ve bunları geliştirerek katma değerini arttıran yeni içerikler üretin.

Google pigeon algoritma güncellemesi
Google pigeon algoritma güncellemesi

4. Google Pigeon Güncellemesi (2014)

Yayın tarihi : 24 Temmuz 2014 (ABD’de) ve 22 Aralık 2014 (İngiltere, Kanada ve Avustralya’da)

Google Pigeon algoritmasını tek kelime ile özetlemek gerekirse, fiziksel konuma göre özel arama sonucu elde ettiğimiz yeniliktir. Yani, yerel SEO ile tanıştığımız işte o büyük an!

Google, yerel algoritmaları çekirdek algoritma ile daha iyi kalibre etmek için Pigeon Güncellemesini yayınladı. Bu güncellemenin amacı, güçlü organik varlığa sahip yerel işletmeleri daha iyi SERP görünürlüğü ile ödüllendirmekti. Aynı zamanda, sıradan web araması yapan insanlarla işletme arayan insanları birbirinden ayırmak istedi.

Google, SERP sonuçlarını görüntülerken arama yapan kişinin konumunu dikkate alır. Arama yapanların Google Arama ve Google Haritalar‘da aynı sonuçları görmesini sağlamaya çalışır.

Örneğin, Google’da normal olarak ve haritalarda yani her iki motorda da “yakınımdaki en iyi çilingir” araması yapın. Sonuçlar benzer olacaktır.

Google Pigeon Güncellemesi Önerileri

  • Google’ın işletmenizin konumunu ve diğer yerel sıralama faktörlerini tanımasını sağlamak için site içi SEO ve site dışı SEO taktiklerinden yararlanın.
  • İşletmenizi mahalle, şehir veya ilçe gibi belirli bir konumla ilişkilendiren içerik ve medya oluşturun. Bu, yerel SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır .
  • İşletme bilgilerinizin Google SERP’lerinde nasıl göründüğünü yönetmek için Google My Business‘a kaydolun. Facebook gibi diğer önemli dizinlerde işletme profilleri oluşturun ve yönetin.
  • Konum bilgilerinizin tüm web mülklerinizde, yani web siteniz, sosyal medyanız, Facebook işletme sayfanız vb. genelinde tutarlı olduğundan emin olun.

Google mobilegeddon algoritma güncellemesi
Google mobilegeddon algoritma güncellemesi

5. Google Mobilegeddon Güncellemesi (2015)

Yayın tarihi : 22 Nisan 2015

Google Mobil Güncellemesi (“Mobilegeddon” lakaplı) resmi olarak mobil uyumluluğu bir sıralama sinyali olarak dahil etti. Güncelleme, mobil SERP’lerde mobil uyumlu web sitelerine öncelik verdi ve mobil uyumlu olmayan siteler SERP’lerden ya cezalandırıldı ya da tamamen kaldırıldı.

Mobilegeddon, Google’ın kullanıcılarına mümkün olan en iyi arama deneyimini sunmaya devam etme çabalarından biriydi. 

Google, 2015 yılında “Mobil cihazlarda arama söz konusu olduğunda, bilgiler mobil uyumlu web sayfalarında veya uygulamalarda bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, kullanıcılar en alakalı ve zamanında sonuçları almalıdır” dedi .

Mobilegeddon, mobil uyumlu olmayan web sitelerini cezalandırıyor. Bu durum yalnızca mobil cihazlarda (küresel olarak ve tüm dillerde) arama sıralamalarını etkiler. Ancak, Google mobil öncelikli dizine eklemeye geçtiğinden, sitenizin mobil uyumluluğu artık her sorgu için sıralamanızı etkiler.

Google Mobilegeddon Güncellemesi Önerileri

  • Web sitenizin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olun! 
  • Web sitenizin nasıl performans gösterdiğini görmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Test aracını (https://search.google.com/test/mobile-friendly) kullanın . Bu araç, sitenizin bir mobil cihazda nasıl göründüğünü gösterecek ve herhangi bir yükleme veya işleme sorunu konusunda sizi uyaracaktır.

Google rankbrain algoritma güncellemesi
Google rankbrain algoritma güncellemesi

6. Google RankBrain Güncellemesi (2015)

Yayın tarihi : 26 Ekim 2015

Google RankBrain Güncellemesi, kişisel olarak sempati duyduğum ve en sevdiğim güncellemedir. Bunu her seferinde belirtiyorum.

Google RankBrain Güncellemesi, Hummingbird’ün bir parçasıydı. RankBrain, Google algoritmasının, arama yapanların amacını daha iyi anlamak ve en doğru, alakalı SERP sonuçlarını sunmak için çalışan, makine öğrenimi destekli bir bileşenidir.

Ben dahil birçok SEO uzmanı, arama yapanların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşime girdiğini ölçmeye hizmet ettiğine ve ardından sonuçları buna göre sıraladığına inanıyor. (Bu, aynı şeyi birden çok kez aradığınızda SERP sonuçlarının neden farklı göründüğünü açıklayabilir.)

RankBrain algoritmasının, belirli bir sorguda sıralanan web siteleri için uygunluk özelliklerini belirlediği, sorguya özel sıralama faktörleri ve sinyalleri oluşturduğu da teorize edilmiştir.

RankBrain algoritmasını anlamak biraz karmaşıktır. Bununla ilgili ayrıntılı bir blog yazıp buraya sonradan linkini ekleyeceğimi söylemiştim. İşte: RankBrain algoritması hakkında her şey

Google, RankBrain’i üçüncü en önemli sıralama sinyali olarak adlandırdı.

Google RankBrain Güncellemesi Önerileri


Google snippet uzunluğu artışı algoritma güncellemesi
Google snippet uzunluğu artışı algoritma güncellemesi

7. Google Snippet Uzunluğu Artışı (2017)

Yayın tarihi : 30 Kasım 2017

Google’ın (Snippet Length Increase) Snippet Uzunluğu Artışı Güncellemesi, Google meta açıklama uzunluğunu 160’tan 300’e çıkardı ve kelime sayısını neredeyse iki katına çıkardı. Bunu hatırlıyorsunuz değil mi? Tüm web site sahipleri deli gibi meta etiketlerini değiştirdiler.

Bu güncellemenin amacı, web sayfalarının daha kullanışlı açıklamalarını sağlamak ve arama yapanların bir sonucun sorgularıyla nasıl alakalı olabileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktı.

Yaklaşık altı ay boyunca, meta açıklama uzunluklarının 160-300 karakter arasında olduğu bildirildi (aramaya ve sonuçta ortaya çıkan içeriğe bağlı olarak), ancak 13 Mayıs 2018 itibariyle Google, çoğu snippet uzunluğunu yaklaşık 160’a geri aldı.

Çünkü o kadar fazla spam yapıldı ki, insanlar gereğinden uzun meta açıklama etiketleri görmekten, gerçekten aradıkları bilgiye erişmekte zorlandırlar.

Google, bir web sayfasının içeriğini en kısa ve sade şekilde özetlememizi istiyor. Bunun için de 160 karakterin (tam olarak 920 pikselin) yeterli olduğunu düşünüyor.

Ki, bence bu gayet makul.

Google Snippet Uzunluğu Artışı Güncellemesi Önerileri

  • Google’ın meta açıklamalarını orijinal uzunlukları olan ~160’ye geri aldığı göz önüne alındığında, şu anda snippet’lerinizi değiştirmenizi önermiyorum.
  • SERP’lerde tam snippet’in görünmesini sağlamak için açıklamalarınızı 160 karakterin altında tutun.

Google mobil öncelikli dizine ekleme algoritma güncellemesi
Google mobil öncelikli dizine ekleme algoritma güncellemesi

8. Google Mobil Öncelikli Dizine Ekleme Güncellemesi (2018)

Yayın tarihi : 26 Mart 2018

Mobil Öncelikli Dizine Ekleme Güncellemesi, Google’ın mobil uyumlu bir web sitesi kullanan web sitelerine yönelik bir başka selamıydı.

Zaten mobile özel başka bir güncelleme (Google Mobilegeddon Güncellemesi) yayınlandığından dolayı SEO uzmanları biraz şaşırdı.

https://developers.google.com/search/blog/2018/03/rolling-out-mobile-first-indexing sayfasına hemen göz atın. Çünkü bu sayfada çok önemli bilgiler bulunuyor.

Okumaya üşenenler için önemli kısımları aşağıya ekliyorum.

Google şöyle açıklıyor:  

“Özetlemek gerekirse, tarama, dizine ekleme ve sıralama sistemlerimiz genellikle bir sayfa içeriğinin masaüstü sürümünü kullanır ve bu sürüm mobil sürümden çok farklı olduğunda mobil arama yapanlar için sorunlara neden olabilir. Mobil öncelikli dizine ekleme, başta mobil olmak üzere kullanıcılarımızın aradıklarını bulmalarına daha iyi yardımcı olmak için dizine ekleme ve sıralama için sayfanın mobil sürümünü kullanacağımız anlamına gelir.

Google

Arama sonuçlarını sunmak için kullandığımız tek bir dizine sahip olmaya devam ediyoruz. Ana dizinimizden ayrı bir “mobil öncelikli dizini” yok. Geçmişte, masaüstü sürümü dizine eklendi, ancak giderek içeriğin mobil sürümlerini kullanacağız.”

Google

Google, arama sonuçları üretirken tek bir veri dizininden çekmeye devam edecek; bu güncelleme, web sitesi içeriğinin mobil sürümleriyle bu dizini daha fazla dolduracakları anlamına geliyor. Ayrıca, bu güncelleme öncelikle web sitelerinin nasıl sıralandıklarını değil, nasıl indekslendiğini etkiledi – ancak bu, sıralamaları etkileyeceği anlamına gelmiyor.

Google, “Mobil uyumlu içeriğe sahip olmak, mobil arama sonuçlarında daha iyi performans göstermenin yollarını arayanlar için hala faydalı” diyor.

“[Ancak] diğer birçok sinyalimiz bunun gösterilecek en alakalı içerik olduğunu belirlerse, kullanıcılara mobil uyumlu olmayan veya yavaş yüklenen içeriği gösterebiliriz.”

Google

Google Mobil Öncelikli Dizine Ekleme Güncellemesi Önerileri

  • Her zaman olduğu gibi, web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun. (AMP ve AMP olmayan sayfalarınız varsa Google, AMP olmayan sayfanın mobil sürümünü dizine eklemeyi tercih edecektir.)
  • Mobil siteniz için ayrı URL’leriniz varsa (örneğin; m.websiteniz.com gibi subdomain olabilir), mobil sayfanızın masaüstü sitenizle aynı içeriği yansıttığını doğrulayın. (Google, mobil URL’nizi dizine eklemeyi tercih eder.)
  • Hem masaüstü hem de mobil sürümlerinizde yapılandırılmış verilerin ve meta verilerin kullanıldığından emin olun .
  • Mobil öncelikli dizine eklemeye nasıl hazırlanacağınız konusunda Google’ın mobil öncelikli dizine ekleme en iyi uygulamaları adlı yayınını okuyun.

Google medic algoritma güncellemesi
Google medic algoritma güncellemesi

9. Google Medic Güncellemesi (2018)

Yayın tarihi : 1 Ağustos 2018

Google Medic Güncellemesi, 2018’in üçüncü, geniş, temel algoritma güncellemesidir.

2018 yılında SEO uzmanlarının neden bu kadar şaşkına uğradıklarını şimdi daha iyi anladığınızı düşünüyorum. 🙂

Sağlık sektörlerindeki siteler üzerindeki orantısız etkisi, takma adını bu şekilde almasını sağladı. Ancak, sadece sağlık endüstrisini hedeflemedi; diğer tüm sektörlerdeki web siteleri üzerinde de büyük bir etkisi oldu.

Genel olarak, SEO uzmanları, Medic Güncellemesinin zayıf, yinelenen içerik, yavaş yükleme süreleri, hatalı başlık etiketleri ve kötü kullanıcı deneyimi gibi “kalite” sorunlarını hedef alan başka bir güncelleme olduğunu teorileştirdi.

Bu listedeki diğer güncellemelerin aksine, Medic Güncellemesi belirli bir web içeriği türünü hedeflemedi veya çekirdek algoritmanın yeni bir bölümünü yayınlamadı. 

Ancak Google bu konuda resmi bir açıklama yaptı:

“Google her gün genellikle sonuçlarımızı iyileştirmek için tasarlanmış bir veya daha fazla değişiklik yayınlar. Bazıları belirli iyileştirmelere odaklanmıştır. Bazıları geniş değişikliklerdir. Geçen hafta, geniş bir çekirdek algoritma güncellemesi yayınladık. Bunları rutin olarak yılda birkaç kez yapıyoruz. Herhangi bir güncellemede olduğu gibi, bazı siteler düşüşler veya kazançlar not edebilir. Artık daha az iyi performans gösterebilecek sayfalarda yanlış bir şey yok. Bunun yerine, sistemlerimizde yapılan değişiklikler, daha önce yeterince ödüllendirilmeyen sayfalara fayda sağlıyor. Daha az iyi performans gösterebilecek sayfalar için harika içerik oluşturmaya odaklanmaktan başka bir “düzeltme” yoktur. Zamanla, içeriğiniz diğer sayfalara göre yükselebilir.”

Resmi Google Twitter Hesabı

Google Medic Güncellemesi Önerileri

  • Site dışı SEO ve teknik SEO’nuzun sağlam olduğundan ve altta yatan bir sorun olmadığından emin olun.
  • Ziyaretçilerinize benzersiz katma değer sağlayan faydalı içerikler üretmeye devam edin.
  • Beyaz şapka bağlantı kurma tekniklerini takip edin.

Google bert algoritma güncellemesi
Google bert algoritma güncellemesi

10. Google BERT Güncellemesi (2019)

Yayın tarihi : 25 Ekim 2019

BERT’i anlamak için 2019 yılında Google Üyesi ve Başkan Yardımcısı Pandu Nayak tarafından yayınlanan şu içeriğe göz atmalıyız: https://blog.google/products/search/search-language-understanding-bert/

Yine okumaya üşenenler için hemen özetliyorum.

Google, BERT doğal dil işleme (NLP) modelini desteklemek için algoritmasını güncelledi.

Google BERT; “Bidirectional Encoder Representations from Transformers” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.

Google BERT güncellemesi, Google’ın insanların arama yaptığı dili daha iyi anlama çabasıydı. BERT, RankBrain’e benzer ve aramaları anlamak için ek bir çaba olarak hizmet eder. Ancak kesinlikle RankBrain algoritmasının yerine geçmez.

BERT, önemli bir arama algoritması güncellemesiydi. Google tarafından yukarıda linkini verdiğim sayfada bildirildiği üzere : “Araştırma ekibimizin dil anlama bilimindeki en son gelişmeleri ile… Arama tarihindeki en büyük sıçrama.”

Kısacası BERT, Google kullanıcılarının yararlı ve doğru bilgiler bulmasına yardımcı olur. Güncelleme, Google’ın sorgulardaki nüansı ve bağlamı daha fazla yakalamasına ve soruları netleştirmek için edatların veya ifadelerin kullanımına çok fazla dayanmamasına olanak tanır

BERT, iki düzineden fazla ülke ve dilde öne çıkan snippet’lere de uygulandı.

Google BERT Güncellemesi Önerileri

  • Yüksek kaliteli, net içerik yazmaya odaklanın ve makineler için yazmaktan kaçının.
  • Her şeyden önce okuyucularınıza bir şeyler öğretme ve bilgi verme amacıyla içerik üretin.
  • Hummingbird Güncellemesi önerilerine bakın.

Google Algoritma Güncellemeleri Bize Ne Söylüyor?

Bir freelance SEO uzmanı olarak, Google algoritma güncellemeleri hakkında size en sade şekilde özet geçmeye çalıştım.

Yani bu yazı aslında bir özetti. 🙂

Google, yer yıl birden fazla algoritma güncellemesi yapıyor. Yapmaya da devam edecek. Çünkü arama motoru kullanıcılarının her zaman bilgiye daha kısa sürede ulaşmaları için yeniliklere ihtiyaç duyuluyor. Bu da demek oluyor ki, biz de web sayfalarımızı sürekli olarak güncellemeli ve en faydalı hale getirmek için denetlemeliyiz.

İlk bakışta Google algoritma güncellemelerini anlamak zor gibi görünebilir. Bu konuda yalnız değilsin. İlk kez algoritmalara kafa yormaya başladığımda benim de bunaldığımı itiraf edeyim.

Ama…

Unutmayın ki, Google, ben ve ben dahil birçok SEO uzmanı kullanıcılarına daha iyi arama deneyimi sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm bu algoritma güncellemeleri sadece size dolu dolu arama sonucu sunmak için yapılmıyor. Rekabet edilen bütün sektörlerde işini iyi yapmayan ve düşük kaliteli içerik üreten web sayfalarını karşınıza çıkarmamak için çalışan büyük bir ekip var.

Özetle, bu algoritmalar iyi ki varlar!

Google algoritma güncellemelerinden en iyi şekilde yararlanarak daha fazla organik trafik elde etmek tamamen sizin elinizde.

Sevgiyle kalın.

Rush Captain
Rush Captain
Freelance SEO & WordPress Uzmanı
rushcaptain.com

SEO hizmetlerimle sitenizin Google'da daha güçlü olmasını sağlıyorum. SEO danışmanlığı, site içi SEO ve backlink paketleri hizmetleri sunuyorum. SEO uzmanına ihtiyacınız varsa, benimle iletişime geçin.

Bunları gördün mü?
6 Yorum

[…] önce en sevdiğim Google algoritmasının RankBrain olduğunu yazmıştım. Google Algoritma Güncellemeleri yazımda da bahsettiğim gibi, bu sistem çok önemli. Şimdi neden RankBrain’i bu kadar […]

[…] için Google Algoritma Güncellemeleri sayfama göz […]

Orhan Kaya

Bu yüzden sizinle çalışıyoruz. Daha öğrenecek çok şey var. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Her zaman elimden geldiğince desteklerimi sunacağım. Çok teşekkürler Orhan Bey.

Aykut

Elinize kolunuza sağlık. Yıl 2022 oldu ama hala 2018 algoritmalarından etkileniyoruz. Güzel bir yere değinmişsin. Arşivime ekledim.

Ben teşekkür ederim Aykut Bey.

Görüşlerinizi Paylaşın!

E-posta adresiniz görünmeyecektir. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.